Județul Caraș-Severin a împlinit 2 ani de când se confruntă cu temutul coronavirus.
Acum 2 ani, în martie 2020, în Reșița a fost raportat primul caz de infectare cu noul coronavirus. Este vorba despre un bărbat de 27 de ani care lucra la un mare magazin depozit din Reșița. Totul a pornit când acesta s-a prezentat la spital cu simptome oarecum atipice. Ulterior a fost izolat și i s-au recoltat probe care au ieșit pozitiv.
Acest prim caz a debutat cu scandal, deoarece bărbatul, în timpul cât a stat în carantină, a dat de niște condiții mizere.
Și nu a fost singurul caz de nemulțumire!
Întorși din Germania, doi frați cărășeni au acuzat că nu au avut parte de condiţii corespunzătoare de carantinare. Aceștia s-au plâns de mizerie, au spus că pereții, toaleta și dulapurile au fost mizerabile și că mirosul a fost insuportabil. Mai mult, aceștia au afirmat că au găsit gândaci și furnici pe pereți, pe draperie și chiar sub perină.
Pe o altă filmare pe care bărbatul a trimis-o redacției Banat Media se vede felul cum sunt împărțite feliile de pâine. După cum se poate observa, bărbatul din imagini, fără a purta mânuși de protecție, împarte feliile de pâine, pentru a le da persoanelor carantinate.
Pe 11 martie 2020, autoritățile au luat decizia ca toate școlile din Caraș-Severin să se închidă. Astfel, toți elevii au fost nevoiți să facă școală online, ceva total nou și dificil atât pentru ei, cât și pentru cadrele didactice și pentru părinți.
După câteva zile, pe 15 martie 2020 a fost instituită pe teritoriul României Starea de Urgență. Ea s-a încheiat după 2 luni, iar din 15 mai 2020 și până în 8 martie 2022 a fost instituită starea de alertă.
Pe 25 martie 2020 se înregistra în Caraș-Severin primul deces din cauza coronavirusului, al unei femei de 72 de ani. Bătrâna a fost în zona Madrid din Spania și când s-a întors în țară a intrat în autoizolare. La scurt timp i s-a făcut rău, a fost transportată la spitalul județean și transferată direct pe ATI. Starea acesteia s-a înrăutățit și a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase ,,Victor Babeș,, din Timișoara, unde ulterior, a decedat.
La câteva luni, pe 15 decembrie 2020 a fost înregistrat și primul deces în rândul cadrelor medicale după ce o asistentă de doar 61 de ani a pierdut lupta cu acest virus. Aceasta lucra în cadrul Unității de Primiri Urgențe din Reșița de mai bine de 15 ani, iar zeci de colegi, medici, asistente sau infirmieri au ieșit în curtea spitalului pentru a-și lua un ultim rămas bun de la cea care a fost colega și prietena lor atâta timp.
O veste bună a venit pe data de 31 decembrie, atunci când în Caraș-Severin a început campania de vaccinare antiCOVID.
Primul pacient vaccinat a fost chiar coordonatrul campaniei de vaccinare din Caransebeș și directorul medical al unității sanitare.
În anul 2021, pe 05 februarie a fost confirmat primul caz de infectare cu noua tulpină britanică în Caraș-Severin, al unei femei de 55 de ani din Reșița.
Menționăm că o vânzătoare din piața de animale din Wuhan, care s-a îmbolnăvit pe 11 decembrie 2019, este considerată primul caz cunoscut de infectare în întreaga lume.
COVID-19 este una dintre cele mai dificile bătălii din istorie, dar totuși, este o bătălie pe care, împreună, o putem câștiga.