Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului este cea mai mare sărbătoare a toamnei și se sărbătorește în fiecare an pe data de 8 septembrie.
Sfânta Maria Mică se sărbătorește atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică. Multe biserici şi mănăstiri din România îşi sărbătoresc hramul de Sfânta Marie Mică.
De Sfânta Maria, peste 2 milioane de români își serbează onomastica. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 femei ce poartă numele de Marinela.
Însă, de Sfânta Maria îți mai sărbătoresc onomastica și persoanele care poartă numele de: Marian; Marinel; Marin; Mioara; Mia; Maricica; Marina; Marilena; Mari; Mărioara; Meri; Măriuța; Mara și Ana-Maria.
Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în Biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creştine închinate Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.
În cultura populară, în funcție de zonă, există mai multe superstiţii legate de această zi, Sfânta Maria Mică.
Sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică vindecă boli și ajută ușurarea nașterii. Cea mai îndrăgită divinitate feminină a Panteonului românesc, Născătoarea de Dumnezeu este invocată pentru grăbirea căsătoriei, pentru uşurarea naşterii, pentru vindecarea bolilor și de păgubiţi pentru prinderea hoţilor.
Se spune că nu e voie să se aprindă focul în casă în preajma acestei sărbători, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion şi boală;
În această zi, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor şi se spune că vor primi pruncul dorit. Şi pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos; Femeile trebuie să împartă struguri și prune, pentru ca morții să primească din roadele toamnei. Se mai spune că în fiecare casă trebuie să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria.
Pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, bărbaţii nu au voie să meşterească sau să facă treabă prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă şi să spele rufe pentru a nu atrage răul asupra lor şi a familiilor lor.
În alte regiuni, oamenii sunt ferm convinşi că vremea se strică de tot după Sfânta Maria Mică, vara devenind o simplă amintire. Păsările călătoare îşi iau zborul către ţinuturi mai calde şi insectele se ascund în pământ; Se spune în popor că, începând cu această zi, nu se mai poartă pălărie, fiindcă vine cu adevărat vremea rea. De unde şi cunoscuta vorbă: “O trecut Sântămăria, leapădă şi pălăria”.