Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte astăzi, 20 iulie, pe Sfântul Ilie Tesviteanul, celebrat drept făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă. De asemenea, tot el este cel care alungă canicula şi seceta, aruncă grindină sau provoacă fulgere şi tunete. Cunoscut în credinţa ortodoxă ca fiind un Sfânt drept, corect, bun la suflet, acesta a fost ispitit de diavol pentru a-şi ucide părinţii. Căindu-se, Sfântul Ilie i-a cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva lor. Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile şi, dăruindu-i un car tras de cai albi, l-a făcut puternic şi biruitor în faţa acestora.
Se spune că, atunci când tună, Sfântul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. Fulgerele sale cad pe pământ, dărâmă copaci şi incendiază acoperişurile caselor. Se spune că acolo unde loveşte fulgerul este ascuns un demon şi Sfântul îi vine de hac. Tunetul este provocat de roţile carului şi de viteza cu care trăsura sa aleargă. Mai mult, tradiţia spune că, datorită puterii imense ce-i fusese dată pentru a-i înlătura pe demoni, atunci când mergea cu carul prin cer, Sfântul Ilie zguduia tronul lui Dumnezeu. Din acest motiv, Dumnezeu i-a luat puterea dintr-o mână şi dintr-un picior. Până la data de 28 februarie 1950, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost socotit ocrotitor al Banatului, motiv pentru care în Episcopia Caransebeșului există o mare evlavie față de Sfântul prăznuit în data de 20 iulie, mai multe lăcașuri de cult avându-l ca ocrotitor pe Sfântul Ilie. Datorită acestui fapt, la această dată a fiecărui an, Banatul Montan devine un loc de pelerinaj, în care atât credincioși din Banat, cât și din alte zone, poposesc duhovnicește în Eparhia Caransebeșului.
La Mănăstirea Vasiova din Bocșa a avut loc deja Slujba privegherii, Vecernia cu Litia, oficiate de Prea Sfinția Sa Lucian, Episcopul Caransebeșului împreună cu un sobor de preoți. Tot seara trecută s-au săvârșit Utrenia, Acatistul și Paraclisul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul și rugăciuni de dezlegare. După miezul nopții, începând cu ora 1, s-a oficiat Sfânta Liturghie. Joi, 20 iulie, începând cu ora 6:30, s-a sfințit apa și Taina Sfântului Maslu. În continuare, începând cu ora 9:00, bucuria sărbătorii este încununată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de Preasfințita Sa, Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi.
Catedrala Episcopală din Caransebeș, considerată „maica tuturor bisericilor din Eparhie”, având hramurile Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, devine un loc de bucurie duhovnicească, întrucât lăcașul de cult își cinstește cel de-al doilea hram, oferit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în data de 12 septembrie 2010.
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este și ocrotitorul celor două schituri ce se află pe Muntele Semenic și pe Muntele Mic. Pe munții Banatului de Munte, Sfânta Liturghie este săvârșită, în ziua hramului, de către delegații Preasfințitului Părinte Lucian. La Schitul „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” Semenic, Sfânta Liturghie este oficiată de părintele arhimandrit Casian Rușeț, iar la Schitul „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” de pe Muntele Mic, de protul Virgil Voinea, protopopul Caransebeșului.