În fiecare an, în 26 octombrie, sărbătorim ziua Sfântului Mucenic Dimitrie, izvorâtor de mir şi mare făcător de minuni. Acesta este considerat în tradiţia populară, ocrotitorul gospodăriilor şi a căminului familial.
Anul acesta, sărbătorirea Sfântului Dimitrie se va face în condiţii de maximă rigoare, impuse de restricţiile sanitare generate de pandemia de coronavirus.
Dacă în tradiția populară Sfântul Gheorghe este cel care pune punct anotimpului rece și începe să infrunzească natura, Sfântul Dumitru este cel care aduce începutului iernei.
Se spune că din această zi gerul începe să apară, iar frunzele copacilor să cadă.
În ajuntul sărbătorii, în sate se face câte un foc, iar copiii sar peste acesta pentru a se asigura că țin bolile departe. Se spune că dacă în această zi este lună plină și senin, ne așteaptă o iarnă blândă, dar dacă nu este lună și nici cerul nu este senin, atunci ne așteaptă o iarnă grea.
Sfântul Dimitrie s-a născut în cetatea Solun, adică oraşul Salonic de astăzi, şi provine dintr-o familie nobilă, fiind fiul guvernatorului acestei cetăţi. Părinţii l-au botezat în secret conform credinţei creştine, l-au crescut pe ascuns, de teama marilor prigoniri pornite de împăraţii păgâni împotriva creştinilor.
Cu educaţia părinţilor şi harul primit de la Dumnezeu, Dimitrie a răspândit credinţa, i-a ajutat pe oameni, iar la moartea părinţilor săi şi-a împărţit averea săracilor, a oferit adăpost orfanilor şi văduvelor.