Alocarea a 21,6 milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor români este “un semn de solidaritate” din partea Uniunii Europene, dar “UE trebuie să facă mult mai mult”, a afirmat luni europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), care a cerut noii Comisii Europene să finanțeze un program integrat pentru combaterea efectelor secetei și a fenomenelor meteorologice extreme.
Comisia Europeană a propus alocarea a 21,6 milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor români ale căror culturi au fost grav afectate de secetă. La nivel european, Comisia alocă un total de 120 de milioane de euro fermierilor din România, Bulgaria, Germania, Estonia și Italia, afectate de fenomene meteorologice extreme. Aceste fonduri pot fi completate din surse naționale, până la 200%.
“Acordarea acestor despăgubiri reprezintă un semn de solidaritate a UE cu fermierii afectați și este un pas necesar. Uniunea Europeană trebuie să facă mult mai mult! Am solicitat noii Comisii Europene să finanțeze un program integrat pentru combaterea efectelor secetelor și fenomenelor meteorologice extreme”, a afirmat Motreanu, co-inițiator alături de eurodeputatul Daniel Buda a dezbaterii privind secetele și evenimentele meteorologice extreme ca amenințare pentru comunitățile locale și agricultura Uniunii într-o perioadă de schimbări climatice.
El a indicat că deșertificarea afectează 13 state membre, iar în România seceta a distrus 2,2 milioane de hectare de teren agricol doar în acest an.
Cu toate acestea, Motreanu a criticat măsurile actuale, descriindu-le ca fiind “insuficiente” și a cerut fonduri dedicate prevenirii deșertificării.
“Ne costă mai mult să plătim despăgubiri, comparativ cu cât ne-ar costa să prevenim aceste fenomene,” a afirmat el, subliniind că seceta provoacă anual daune de aproximativ 9 miliarde de euro în UE.
Potrivit eurodeputatului, măsurile Comisiei Europene rămân fragmentate și lipsite de coerență, făcând apel la o strategie mai robustă pentru a preveni impactul viitor al schimbărilor climatice asupra agriculturii europene.