Stafidele sunt cele mai sănătoase dintre fructele uscate. În primul rând, acestea conțin o foarte mare cantitate de fibre, oferind, pentru multă vreme, o senzație de sațietate. Acestea sunt, de asemenea, un bun înlocuitor pentru „ceva dulce”, fiind foarte benefice în curele de slăbire. Astfel, pot fi consumate în locul bomboanelor, a ciocolatei și a tuturor dulciurilor pline de zahăr și aditivi.
Tipul de stafide depinde de soiul de struguri folosiți. Stafidele sunt făcute să aibă o serie de dimensiuni și culori precum verde, negru, albastru, mov și galben. Soiurile de struguri din care sunt făcute stafidele sunt, în general, cele fără sâmburi Sultanina și Flame Seedless. Stafidele sunt, în mod tradițional, uscate la soare, dar pot fi și deshidratate artificial în apă.
Stafidele aurii sunt tratate cu dioxid de sulf după uscare pentru a avea culoarea aurie.
Stafidele de Corint sunt stafide în miniatură ce sunt mult mai închise la culoare și au un gust picant.
Stafidele Muscat sunt mari, în comparație cu alte stafide, și de asemenea, sunt mai dulci.
Stafidele sunt dulci datorită marii concentrații de zaharuri (30% fructoză și 20% glucoză). Zaharurile se pot cristaliza în interiorul fructului atunci când acestea sunt păstrate după o perioadă lungă de timp, făcând stafidele granuloase. Totuși, acest fenomen nu împiedică utilizarea stafidelor. Zaharurile pot fi dizolvate opărind fructul în apă fiartă sau alte lichide.
Clasificare a stafidelor în SUA
Standardul A: Culoarea este bună, iar gustul este caracteristic stafidelor. Aceste stafide au caracteristici ce arată că au fost făcute din struguri maturi, care conțin nu mai puțin de 80% apă.
Standardul B: Culoarea și gustul sunt rezonabil bune. Aceste stafide au caracteristici ce arată că au fost făcute din struguri rezonabil maturi, care au cel puțin 70% apă.
Standardul C: Culoarea și gustul sunt destul de bune. Aceste stafide au caracteristici ce arată că au fost făcute din struguri destul de maturi, care au cel puțin 55% apă.
Sub standard: Stafide ce nu reușesc să atingă Standardul C.
Poate ca stafidele nu sunt preferatele voastre, insa acestea pot inlocui orice desert atunci cand tii la sanatatea ta. La inceput, fructele uscate precum prunele erau folosite in tratarea constipatiei. Mai multe cercetari au dovedit ca acestea au efecte pozitive asupra oricaruia dintre sisteme din organism.
1. Energizeaza
Daca esti sportiv sau incerci sa iti tonifici corpul afla ca stafidele sunt o sursa buna de energie, in acestea gasindu-se zaharuri precum fructoza si glucoza. Totodata, acestea ajuta la absorbtia vitaminelor, proteinelor si a altor nutrienti in organism.
2. Ajuta digestia
Dupa ingerare, fibrele din stafide se umfla si absorb apa, promovand astfel un efect laxativ. Consumul regulat de stafide ajuta la mentinerea tranzitului intestinal regulat, fibrele ajutand la eliminarea toxinelor si a reziduurilor din tracul gastro-intestinal.
3. Imbunatateste sanatatea gurii
Spre deosebire de bomboane, stafidele contin acid oleanolic, care ofera protectie impotriva cariilor si previne dezvoltarea bacteriilor daunatoare care pot cauza gingivita si alte boli parodontale.
4. Intareste oasele
Stafidele sunt o sursa importanta de calciu, care este foarte importanta pentru oase si dinti. Un micronutrient care se gaseste din abundenta in stafide- borul- joaca un rol important in absorbtia calciului si in formarea osoasa. Daca esti la menopauza, stafidele sunt o gustare foarte buna pentru tine, pentru ca aceasta sursa de calciu si bor ajuta la prevenirea dezvoltarii osteoporozei.
5. Reduce aciditatea din organism
Stafidele contin potasiu si magneziu, care ajuta la reducerea aciditatii( o afectiune anormala cunoscuta sub numele de acidoza) si elimina toxinele din organism, ceea ce poate duce la boli precum artita, pietre la rinichi si boli de inima.
6. Trateaza infectii
Stafidele contin substante numite fitonutrienti polifenonici care au propietati anti-inflamatorii si antibacteriene. Despre acesti polifenoli se stie ca reduc febra prin exterminarea bacteriilor care cauzeaza infectiile existente.
7. Protejeaza ochii
Fitonutrientii polifenonici din stafide au, de asemenea, propietati antioxidante care protejeaza ochii de la radicalii liberi care pot determina dezvoltarea de cataracta, degenerescemta maculara, orbire si alte tulburari vizuale.
8. Trateaza anemia
Stafidele sunt bogate in fier si cupru, care sunt necesare la formarea celulelor rosii din sange. Stafidele ajuta, de asemenea, la corectarea anemiei feripriva si promoveaza formarea cheagurilor de sange in timpul vindecarii ranilor.
9. Previne cancerul
Antioxidantul polifenolic din stafide, cunoscut sub numele de catechin, ofera protectie impotriva radicalilor liberi, care cauzeaza dezvoltarea de tumori, in special a cancerului de colon.
10. Stimuleaza sexualitatea
Un aminoacid din stafide, numit arginina, ajuta la cresterea libidoului.