La Mulți Ani, Ștefan Hrușca!

Stefan Hrusca s-a nascut pe 8 decembrie 1957 in localitatea Ieud din Maramures si este unul din cei mai apreciati interpreti romani de folk. A cucerit publicul mai ales prin superbele coinde pe care le interpreteaza ca nimeni altul. A debutat in anul 1981 la Cenaclul Flacara,iar in urmatorii trei ani a sustinut deja 1000 de spectacole (impreuna cu cenaclul). Din 1991 s-a stabilit la Toronto in Canada dar in fiecare iarna vine in Romania pentru o serie de concerte de Craciun.

In cele ce urmeaza vom incerca sa schitam traseul artistului Stefan Hrusca.

Totul a inceput dupa 1981, odata cu debutul la Cenaclul Flacara. Pana atunci Stefan a fost profesor la scoala nr. 1 din Borsa.

Pana in 1984 cand paraseste Cenaclul a obtinut Marele Premiu al Muzicii Folk (1982), Premiul pentru Creatie (1983), Premiul pentru Intreaga Activitate (1984).

Incepe o perioada cu multe colaborari, cu seria spectacolelor „Nocturne” sustinute la Teatrul Tandarica impreuna cu Vasile Seicaru si Radu Gheorghe. In toamna aceluiasi an apare si primul LP „Ruga pentru parinti”. Intre 1985 si 1989 numele lui a fost strans legat de cel al lui Vasile Seicaru alaturi de care a cantat. Alte repere din acea perioada ar fi participarile la Festivalul cantecului politic (Berlin februarie 1985/1987), cele 200 de spectacole sustinute in doar doi ani sub Egida Filarmonicii din Arad alaturi de Secaru si Victor Socaciu, dar si aparitia in 1986 a celui de-al doilea album „Urare pentru indragostiti”.

Anul 1988 e marcat de prezenta la Festivalul Garoafa Rosie de la Soci (Bulgaria) si mai ales de aparitia albumului „Calatori visatori” impreuna cu Vasile Seicaru.

Dupa caderea regimului comunist, in 1990 Hrusca va sustine primele concerte pe continentul Nord American, iar la sfarsitul anului va lansa primul album de „Colinde”.

Casa de discuri Electrcord ii va acorda in 1991 premiul Discul de Aur pentru cele mai multe albume vandute („Colinde I”).

In decembrie 1991 Hrusca se stabileste in Toronto in Canada.

Dupa alti doi ani, in 1993 va apare cel de-al doilea disc de colinde, „La savarsitu’ Lumii”, pentru care va obtine inca un Disc de Aur.

Din 1993 si pana in 1997 au loc in fiecare an turnee de colinde in Romania.

„Ziurel de ziurel” lansat in noiembrie 1995 este al treilea disc de colinde al lui Hrusca.

In vara aceluiasi an 1995 se va reintalni pe scena cu Vasile Seicaru, in cadrul Galelor Costinesti.

In 1996 – Premiul Uniunii Oamenilor de Arta pentru cele mai multe unitati vandute din albumul „Ziurel de Ziurel”. In primavara aceluiasi an va lansa un album de creatie, „Fostele iubiri” pe versurile poetului George Tarnea.

In toamna lui 1996, mai exact in septembrie va avea loc Editia I a Festivalului de Muzica Folk „Mesterul Manole” al carui intiator si Director Artistic este Stefan Hrusca.

In decembrie 1997 va sustine un Turneu de Colinde in Canada si Statele Unite, alaturi de George Natsis.

De-a lungul carierei, artistul concertat in lumea intreaga din SUA pana in China, Germania, Coreea de Nord, Bulgaria, Ungaria, Rusia, Canada, Austria, Republica Moldova.

In anii 2000 Hrusca a lansat o serie de alte albume: Sfanta-i sara de Craciun (2001), 20 de ani (2001), Craciunul cu Hrusca (2001), Iarasi flori dalbe (2005) sau Balade speciale (2007).

Sursa: fanclub.ro

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *