Stracciatella alla romana este o supă foarte populară în Roma, Italia. Numele provine de la stracciatella, care în italiană este diminutiv pentru straccia (fâşie, bucată).
Stracciatella alla romana este preparată în mod tradiţional dintr-un amestec de ouă bătute, parmezan, sare, piper, nucşoară, coajă de lămâie rasă şi câteodată griş. Toată această compoziţie se adaugă în ploaie, în supa de carne, amestecându-se uşor pentru a se forma zdrenţele de ou („stracciatelle”).
Ingrediente:
1, 5 l supă de carne
4 ouă
50 g parmezan
1 praf de nucşoară
1 linguriţă coajă de lămâie
1 praf de sare
Preparare:
Într-un bol, se bat bine ouăle, cu telul, apoi se amestecă şi cu parmezanul, nucşoara, coaja de lămâie, sarea şi piperul, până când compoziţia se omogenizează. Separat, într-o oală mai mare, toarnă supa de carne, de preferat făcută în casă, iar când începe să fiarbă adaugă în ploaie amestecul, pentru a se forma zdrenţe de ou. Continuă să amesteci, pentru a evita cocoloaşele. Supa este gata când se găteşte bine oul. Se serveşte cât mai caldă, cu o felie de pâine prăjită, peste care se adaugă parmezan.
Supa se serveşte în castroane în care înainte se adaugă o felie de pâine prăjită cu parmezan pe deasupra.
În vremuri de demult, stracciatella alla romana se parfuma cu măghrian. Alte reţete sugerează pătrunjelul. Americanii au adaptat reţeta cu spanac.