Specialiștii englezi, în timpul unei analize pe o mumie egipteană, au descoperit în interiorul genunchiului acesteia un șurub ortopedic de 23 de centimetri. Mumia are o vârstă aproximată de cel puțin 3000 de ani, iar șurubul metalic era fixat cu ajutorul unor rășini, care au proprietăți similare cu cimentul osos folosit de medicina modernă.
Descoperirea este una de senzație pentru că astfel se confirmă nivelul extrem de avansat al medicinei și nu numai la care ajunseseră vechii egipteni. În urmă cu cel puțin 3000 de ani, atunci când majoritatea popoarelor lumii nici nu aveau habar ceea ce însemnă medicina, egiptenii realizau implanturi ortopedice atunci când pacienții sufereau rupturi osoase.
Mumia în cauză este exemplul viu al acestor practici, extrem de avansate din punct de vedere medical, care se folosesc şi în ziua de astăzi. Șurubul metalic, cu o lungime de 23 de centimetri, a fost inserat cu o precizie ieșită din comun în genunchiul pacientului. Pentru a se realiza o legătură cu oasele, medicii antici au folosit anumite tipuri de rășini, care au jucat rolul de fixare și mai apoi de lipire.
Interesant mai este faptul că șurubul în cauză este similar cu cele folosite de medicina modernă. Acest aspect i-a consternat de specialiștii care au efectuat descoperirea și i-au împins să declare că medicina în Egiptul antic atinsese cote impresionante ale dezvoltării.
Singura întrebare la care probabil nu o să obținem un răspuns pertinent în viitorul apropiat este: De unde au preluat egiptenii antici tehnologia necesara unor asemenea practici și cine i-a învățat cum se realizează?
Sursă: www.efemeride.ro