Ce poţi sa bei în Turcia

Chiar daca este o tara islamica, alcoolul nu lipseste cu desavarsire din Turcia. Exista cateva marci locale de bere de fermentatie inferioara (bere lager), dar si de vin (cele mai cunoscute sunt: Pamukkale, Diren, Doluca etc.). Pentru vinul rosu se cultiva struguri in regiunile: Egee, Marea Neagra, Marea Mediterana. Vinul alb se pregateste din struguri cultivati in zonele: Marmara, Anatolia Centrala etc.

Bauturi alcoolice
– raki. E cea mai cunoscuta bautura alcoolica din Turcia. Insoteste mesele principale si are o puternica aroma de anason. Se pregateste din resturile strugurilor dupa prepararea vinului. Exista un sortiment facut chiar si din smochine. I se mai spune si „laptele leului”, pentru ca, daca este diluat cu apa, capata o culoare laptoasa;

– berea Efes Pilsen este cea mai populara si cea mai ieftina.

Bauturi non-alcoolice
– ceai negru, parte importanta din micul dejun traditional;

– ayran este cea mai cunoscuta bautura non-alcoolica si este pregatita din iaurt foarte gras (din lapte de oaie), apa si sare. Uneori se pune si piper negru. Se poate bea la orice masa. Este o bautura racoritoare pe timp de bara;

– kefirul se prepara din lapte si boabe de chefir. Traditionalul kefir se pregatea in pungi din piele, agatate deasupra usilor. Astfel, de fiecare cand cineva intra sau iesea, atingea punga, iar laptele si boabele de kefir se amestecau;

– salgam suyu se serveste, de obicei, cu kebab si raki. Este pregatit din lapte sau suc fierbinte de nap ori morcovi mov. Intrucat este bogat in vitamina C, este preferat in timpul sezonului rece. Unele persoane il beau impreuna cu raki, avand conceptia ca astfel dispare alcoolul din corp;

– asa cum la noi, iarna, se bea, in principal, vin fiert, la turci se consuma boza, numita si vin de mei. Se pregateste din grau, naut, scortisoara si zahar. Se bea rece;

– sahlep se consuma fierbinte. Se prepara din radacina de orhidee salbatica. Cu cat este mai gros, cu atat este mai bun. Poate fi incorporat si in inghetata;

– sherbet este un sirop facut in special din fructe, flori si plante. Se bea diluat cu apa rece;

– celebra cafea turceasca se remarca prin aroma. Cafeaua proaspat rasnita se pune intr-un cezve, ibric special cu maner lung. Se incorporeaza zahar si cate o ceasca de apa rece pentru fiecare ceasca de cafea pe care doresti sa o faci, apoi se lasa pe foc pana cand se formeaza spuma. Opresti focul, lasi cateva secunde, apoi iar il aprinzi. Repeti procedeul de trei ori. Torni dupa aceea cate putin in fiecare ceasca, apoi pui restul la incalzit. Cand reapare spuma, iei de pe foc si completezi cestile.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *