Atunci când cumpărăm produse alimentare încercăm să fim atenți la termenul de valabilitate, pentru că ținem la sănătatea noastră. Aceasta însă depinde nu doar de ceea ce mâncăm, dar și de lucrurile pe care le folosim zilnic. Deși producătorii nu întotdeauna indică și obiectele neperisabile au un termen de valabilitate. Iată câteva obiecte din casa ta, pe care trebuie periodic să le schimbi:
Pernele: 2-3 ani
Problema constă nu doar în faptul că pernele își pierd forma, dar și în aceea că ele devin un mediu perfect pentru acarieni.
Șlapii: 6 luni
Dacă materialul din care sunt confecționații șlapii, nu-ți permite să-i speli, atunci schimbă-i periodic pentru că aceștia sunt purtători de ciupercă.
Bureții: 2 săptămâni.
Ele adună foarte repede bacteriile din baie.
Prosoapele: 1-3 ani
Cu timpul prosoapele își pierd capacitatea de absorbție și devin un mediu ideal pentru înmulțirea bacteriilor.
Periuța de dinți: 3 luni
Majoritatea știu despre acest termen, dar trebuie să mai știi că e recomandat să le schimbi după ce ai fost bolnavă de gripă sau din cauza altor virusuri, pentru că te poți îmbolnăvi din nou.
Peria de păr: 1 an
Trebuie s-o speli o dată pe săptămână și s-o schimbi în fiecare an.
Parfumul, apa de toaletă: 1-3 ani
Parfumurile cu uleiuri esențiale se păstrează 3 ani, dacă sunt închise. Apa de toaletă – 4 ani închisă ermetic și 2 deschisă.
Suzetele din latex trebuie să le schimbi frecvent, în funcție de starea lor. Acest material se fisurează ușor, iar acolo se înmulțesc bacteriile.
Scaunele auto: 6-10 ani
Aceste scaune își pierd forma, pentru că plasticul și spuma de cauciuc se uzează. De aceea, mai bine să-i cumperi copilului un scaun nou și nu unul de mâna a doua.
Sutienul: 1-2 ani
Majoritatea femeilor poartă sutientul până ce acesta se rupe sau își pierde total capacitatea de susținere. De fapt, chiar și cele mai scumpe sutiene devin neconfortabile peste 9 luni.
Pantofii sport: 1 an
După 400-500 km de alergat amortizarea tălpii începe să cedeze, ceea ce înseamnă că asupra articulațiilor se răsfrânge o presiune suplimentară.
Condimentele: 1-3 ani
Condimentele își pierd gustul și aroma, dacă se păstrează prea mult timp.
Făina: 6-12 luni
Făina de ce mai înaltă calitate se păstrează aproximativ un an.
Detergenții: 3 luni
După 3 luni ele își pierd din eficacitate.
Repelentele: 2 ani
După doi ani produsele contra insectelor sunt inutile.