Oraşele dispărute erau aşezări prospere şi bine populate care au ajuns în declin şi a căror amplasare a fost mai târziu uitată.
Unele dintre acestea au fost într-adevăr regăsite, altele au devenit adevărate legende şi nu se ştie dacă au existat, vreodată, cu adevărat. Oraşele din această listă au captat imaginaţia multor istorici, arheologi şi aventurieri.
Troia
„Cântă-mi, zeiță, mânia ce-aprinse pe Achile Peleianul”… așa începe Iliada lui Homer, unul din textele fundamentale ale civilizației occidentale. Pentru multă vreme s-a crezut că Troia este un oraș legendar, ca și Atlantida. Apoi, în 1871 un clasicist autodidact, Heinrich Schliemann, a finanțat săpăturile pe locul unei movile din Hisarlık, Turcia. Acolo – unde în antichitate fusese un oraș numit Ilium, după Iliada – arheologii au găsit uriașe ziduri de apărare, asemănătoare celor descrise de Homer. Pe lângă pereții Troiei, Schliemann a găsit și bijuterii din aur pe care le-a prezentat a fi bijuteriile Elenei. Comoara, cunoscută ca și Comoara lu Priam, a fost considerată pierdută după ce a dispărut din Berlin în 1945, dar s-a aflat că ajunsese în mâinile sovieticilor. Aceștia au ”confiscat” comoara ca o compensație pentru distrugerile cauzate URSS-ului de Germania în timpul celui de-al doilea război mondial. Cercetările au revelat faptul că orașul a fost fondat aproape de anul 3000 î.Hr. și că a fost distrus de mai multe ori. După fiecare distrugere s-a construit direct pe ruine. Există o dezbatere cu privire la care dintre aceste straturi aparține orașului asediat de greci. În orice caz, impunătoarele ziduri ale orașului, spun arheologii, ar fi depășit cu mult orice armă de asediu disponibilă grecilor. Se pare, deci, că realitatea confirmă povestea lui Homer și nevoia folosirii unui șiretlic precum calul troian.
Făcut celebru de scrierile lui Homer, Troia este un oraş legendar aflat pe teritoriul actual al Turciei. Cunoscut mai ales datorită războiului ce îi poartă numele, Troia era o aşezare fortificată aflată pe malul mării.