În epoca modernă, nu este sărbătoare, fie ea publică sau privată, la care să nu fie prezente artificiile. De la nunţi la sărbători naţionale, de la festivaluri la sărbători religioase, artificiile au rolul lor în dinamica sărbătorilor.
Artificiile sunt o clasă de instrumente pirotehnice explozive folosite în scopuri estetice, culturale și religioase.
Un joc de artificii este o prezentare a efectelor produse de instrumentele pirotehnice. Artificiile pot lua diferite forme pentru a produce cele patru efecte primare: sunet, lumină, fum şi materiale plutitoare (confetti spre exemplu). Pot fi create pentru a arde cu flăcări şi scântei de diferite culori, în principiu roşu, portocaliu, galben, albastru, verde, violet, argintiu şi auriu. Jocurile de artificii sunt comune în toată lumea şi sunt punctele importante a multor celebrări culturale şi religioase.
Primele atestări documentare despre artificii datează din secolul al VII-lea, în China, locul unde au fost inventate. Artificiile au fost folosite să acompanieze mai multe festivităţi. Sunt o parte din cultura chineză şi au originile în această ţară. Ulterior, s-au extins şi în alte culturi şi societăţi.
O poveste tradiţională chineză spune că un bucătar a creat o combinaţie de salpetru, cărbune şi sulfură. Această combinaţie a luat foc, iar bucătarul a dus practica la un alt nivel şi a introdus combinaţia într-o tulpină de bambus. A explodat şi astfel au luat naştere primele artificii.
Europenii au descoperit artificiile şi praful de puşcă atunci când au început călătoriile spre est. Se spune că ori cruciaţii ori Marco Polo au importat pentru prima dată praful de puşcă şi artificiile din China. Oricine ar fi responsabil pentru acest fapt, localnicii europeni au primit cu uimire aceste descoperiri. Regina Elisabeta a II-a a creat chiar şi un post oficial de Maestru al Focului care se asigura că jocurile de artificii decurg aşa cum ar trebui.
Artificiile nu au ajuns în America până în secolul al XVII-lea. Europenii au luat cu ei artificii pentru a sărbători şi pentru a le folosi împotriva băştinaşilor.
În zilele noastre, artificiile sunt folosite în toată lumea pentru a celebra evenimente majore şi zile de sărbătoare, publice sau private. Guvernele cheltuiesc milioane de dolari pentru a se întrece între ele cu jocuri de artificii spectaculoase.
Un record mondial s-a stabilit la trecerea în noul an 2014 în Dubai pentru cele mai multe artificii aprinse într-o singură reprezentaţie coordonată. Au fost necesare zece luni de planificare şi peste 500.000 de artificii care s-au epuizat la sfârşitul unei reprezentaţii ce a durat în jur de şase minute.
Iată câteva informaţii privitoare la semnificaţia artificiilor în lume:
• China este cel mai mare producător şi exportator de artificii din lume. De aici provine 90% din producţia de artificii.
• În Anglia, primele artificii au fost folosite la nunta regelui Henry al VII-lea, în 1486.
• Artificiile erau folosite cu prilejul a numeroase festivităţi, pentru a alunga spiritele rele şi pentru a aduce prosperitate.
• Cele mai mari artificii de ciocolată au măsurat 3 metri înălţime şi 1, 5 metri în diametru şi au conţinut 60 de kilograme de ciocolată Swiss Cailler. Artificiile au fost lansate în Zurich, în noaptea de Revelion a anului 2002.
• În Marea Britanie, cele mai multe artificii sunt lansate pe 5 noiembrie, pentru a comemora Guy Fawkes – o sărbătoare prin care se celebrează eşuarea Complotului Prafului de Puşcă din 1605, când s-a încercat asasinarea regelui James I în clădirea Parlamentului.
• În Franţa, focuri spectaculoase de artificii au loc pentru a celebra Ziua Bastilliei, ziua naţională a Franţei.
• Cea mai mare rachetă cu artificii a cântărit 13 kilograme şi a fost lansată în 2010, în Portugalia.
• Regina Elisabeta era fascinată de artificii, aşa că a creat un nou titlu onorific:„Fire Master of England”. Titlul era acordat celui care realiza cel mai frumos spectacol de artificii.
• În japoneză, cuvântul pentru artificii este „hanabi”, care înseamnă chiar „floare de foc”.
• Amédée-François Frézier a publicat un „Tratat despre artificii”, în 1706, în care vorbeşte despre utilizarea recreaţională şi ceremonială a artificiilor. În timp, cartea a devenit un text de căpătâi pentru producătorii de artificii.
• Recordul pentru cel mai mare foc de artificii a fost obţinut în Portugalia, în 2006, şi a constat în 66.326 de artificii.
• Italia a fost prima ţară din Europa care a realizat cu adevărat exprimente cu artificii. Italienii au fost, de asemenea, primii care au folosit înveliş pentru pocnitori pentru a fi încărcate în tunuri şi împuşcate în văzduh.
• Jumătate dintre cei care sunt răniţi de artificii sunt copii sub vârsta de 16 ani.
• Cel mai mare eveniment anual din Europa în care este orchestrat un spectacol de artificii impresionant este Festivalul Internaţional de la Edinburgh, Scoţia, unde un milion de artificii sunt lansate timp de o oră.
• Primele artificii aveau doar două culori:portocaliu şi alb. În Evul Mediu, au fost obţinute alte culori, prin adăugarea unor săruri. Albastru este culoarea cel mai greu de realizat.
• În 1996, au fost lansate pocnitori în continuu timp de 22 de ore, în Hong Kong.
• The Walt Disney Company este cel mai mare consumator de artificii din lume.