Un pas înapoi în cazul OUG 84

Guvernul amână OUG 84 privind testarea antidrog a șoferilor și promite investiții mari la INML. Institutul Național de Medicină Legală ar urma să intre într-un program accelerat de dotare cu aparatură specială de testare antidrog, printr-o finanțare de la Banca Mondială. Este vorba despre o investiție de peste 40 de milioane de euro. Banca Mondială ar urma să organizeze și licitațiile, ca să nu existe dubii ulterior, precizează situl stirile protv. Conform OUG 84/2024, șoferii care ies pozitiv la testul rapid antidrog își vor primi permisul înapoi dacă în 72 de ore medicii legiști nu vor reuși să confirme sau să infirme, cu ajutorul probelor de sânge, rezultatul testului făcut în trafic, a declarat, pentru presa centrală, secretarul de stat in MAI Bogdan Despescu. Propunerea de modificare a ordonanței a fost făcută de premierul Marcel Ciolacu. În același timp, surse guvernamentale susțin că aplicarea prevederilor OUG 84/2024, care impune sancțiuni severe, inclusiv suspendarea permisului de conducere pentru șoferii care refuză testarea rapidă antidrog sau cu etilotestul până vin rezultatele probelor de sânge, se va amâna.
Ordonanța de Urgență nr. 84, adoptată de Guvernul României pe 28 iunie și publicată în Monitorul Oficial, a introdus noi reglementări privind verificarea consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan. Iar cei care refuză testarea rapidă antidrog, rămân fără permis. Această măsură controversată a generat reacții puternice în rândul populației și al specialiștilor, având în vedere că statul nu are capacitatea de a procesa rezultatele testelor biologice în 48-72 de ore, iar așteptarea poate dura și mai mult de un an. Conform statisticilor comunicate de INML în anul 2023, din peste 3000 și ceva de teste realizate, 1100 au fost infirmate, ceea ce înseamnă un procent de 38%.
MAI lăsă să se înțeleagă că este responsabilitatea conducătorului auto de a se urca la volan în situația în care și-a administrat anumite medicamente. Ceea ce este fals. Pentru că, pe baza prospectelor de medicamente, avem clar situația în care se interzice conducerea pe drumurile publice, dar pentru celelalte medicamente, cum sunt ibuprofen, nurofen, și multe altele, nu avem nici un fel de interdicție. Numărul medicamentelor care pot da rezultate fals pozitive la testarea rapidă antidrog este mare. Chiar și numai două pastile de nurofen pe zi, te pot lăsa fără permis conform OUG 84/2024. Substanțele sunt eliminate din corp între 18 și chiar și 56 de ore, spun experții. Medicamente aparent inofensive, precum cele pentru durere (ibuprofen, naproxen), răceală (pseudoefedrină, efedrină), unele antibiotice (rifampicina, cefalosporine, amoxicilină), antidepresive (trazodona, bupropiona) și antipsihotice (quetiapina, clorpromazina), cele pentru diabet, antimeticele, antialergicele, antitusivele și vasodilatoatrele pot genera rezultate fals pozitive la testele antidrog. De asemenea, băuturile energizante și semințele de mac pot cauza rezultate fals pozitive pentru metamfetamine, THC și opiacee. Mai mult, unele teste sunt influențate de alimente banale. Literatura de specialitate din SUA indică că anumite alimente precum fructele coapte, pizza, semințele de cânepă și apa tonică pot cauza rezultate fals pozitive la testele antidrog, dacă sunt consumate înainte de testare. În plus, alte substanțe neașteptate cum ar fi apa de gură, dezinfectantul de mâini, suplimentele de vitamina B și canabidiolul (CBD) pot, de asemenea, genera astfel de probleme. Analizele toxicologice medico-legale pe probe de sânge pot infirma aceste rezultate fals pozitive.
În ciuda eforturilor de combatere a consumului de droguri în rândul șoferilor, OUG 84/2024 va fi amânată în ședința de guvern din această săptămână, din cauza problemelor de implementare și a riscurilor de abuz.

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *