‘‘Un profesor bun este ca o lumânare. Se consumă pentru a lumina calea pentru alții’’, afirma ctitorul Republicii Turcia, Mustafa Kemal Ataturk.
Astăzi, despre un dascăl care a pus umărul la înființarea actualei Universități din municipiul de pe Bârzava, un spirit și un model al multor generații de specialiști formați în Cetatea de Foc, Octavian Crivacucea.
Bănățean prin naștere, născut pe 6 februarie 1938 la Sasca Montană, într-o familie de intelectuali, tatăl preot ortodox, purtător de cuvânt duhovnicesc în vremuri când harul și curajul unor astfel de oameni constituau puncte de rezistență spirituală, iar mama viitorului dascăl s-a reîntors din America alături de bunica acestuia pentru a consfinți statornicia iubirii pentru țara natală.
Tânărul Octavian Crivacucea după absolvirea Liceului Teoretic General Dragalina din Oravița, a urmat Facultatea de Mecanică din Timișoara consolidându-și experiența și profesionalismul până la aceea de decan al Facultății de Inginerie din Reșița, unde a reușit să parcurgă cu ambiție și rafinament etapă cu etapă, devenind unul dintre cei mai îndrăgiți dascăli ai prestigioasei instituții.
Octavian Crivacucea și-a completat realizările profesionale cu cele pe plan personal, de peste o jumătate de secol alături de marea sa iubire, frumoasa doamnă Mia-Maria Crivacucea.
E mult, e puțin? Viața i-a binecuvântat cu două fete, care au urmat pasiunea distinsului părinte, Hamat Codruța-Oana – profesor universitar la Universitatea din Reșița și Negoițescu Arina-Speranța -conferențiar universitar la UVT.
Povestea familiei este împlinită prin cea care l-a făcut bunic,Octavia Hamat, fiica fetei celei mari, Codruța, studentă în ultimul an, Facultatea de Științele Comunicării, UPT.
Aniversatul zilei, personalitate marcantă a Banatului de Munte și a lumii academice românești, Octavian Crivacucea, reprezintă calea către credință și știință, un om format într-o familie practicantă ortodoxă care și-a închinat întreaga viață respectării principiilor și a cuvântului duhovnicesc primit prin genele familiei.
Bonom, sensibil, altruist orice întâlnire cu distinsul profesor e o bucurie și o lecție, modul aristocrat prin care își adună anii fiind o binecuvântare pentru contemporanii săi.
Nu știu în ce măsură aceste gânduri îi vor însenina ziua, dar știu că pentru mine și pentru foștii săi studenți și camarazi, profesorul Octavian Crivacucea este Omul căruia îi spunem cu dragoste, La Mulți Ani!
Profesorul bun se recunoaște cu ușurință. Este recunoscut fără putere de tăgadă pentru că trezește în tine senzația că ai știut dintotdeauna ce ți se predă. Și am știut dintotdeauna că întâlnirile cu asemenea oameni sunt șansa mea și a celorlalți de a rămâne demni și verticali într-o lume confuză, dar la baza căreia stau acești Oameni care-i asigură stabilitate.
Mulțumim, domnule profesor Octavian Crivacucea pentru lecția de bunătate la care ne chemați zi de zi!
TEXT: Anca BICA BĂLĂLĂU