[VIDEO] Ziua Mondială a Apei sărbătorită prin diverse acțiuni educative în județul Caraș-Severin și Timiș

Ziua de 22 martie este dedicată celebrării Zilei Mondiale a Apei. Cu acest prilej, reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Banat au pregătit pentru această „săptămână a apelor” opt acțiuni educative. Este vorba de lecții sau workshopuri despre apă în spații apropiate cursurilor de apă, ateliere de creație și de pictură, cluburi de lectură, Zilele Porților Deschise în cadrul mai multor puncte din administrarea ABA Banat și dezbateri interactive și experimente cu apă. La acestea participă peste 200 de elevi din cadrul școlilor din județele Caraș-Severin și Timiș.

Astăzi este celelbrată Ziua Mondială a Apei iar mesajul lansat de UN-WATER (United Nations Water), sub care sunt coordonate acțiunile anul acesta, poartă cu sine argument și forță de convingere incontestabile: „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume! Fiecare picătură contează!”
Administrașia Bazinală de Apă Banat a efectuat numeroase acțiuni de ecologizare a râurilor din județele Caraș-Severin și Timiș pe parcursul anului 2022.
Prin aceste acțiuni pe care le-a inițiat, Aba Banat a reușit să strângă pe parcursul anului precedent, aproximativ 14.000 kg de deșeuri, de pe tronsoane mai lungi sau din punctele critice semnalate de opinia publică, de pe râurile care împânzesc aria de competență: Bârzava, Bega, Timiș, Behela, Bistra, Nera, Cerna. Pentru 2023, reprezentanții Aba Banat transmit faptul că intenționează să aducă autoritățile locale și comunitățile lor în diverse acțiuni de ecologizare a cursurilor de apă, pentru a crește gradul de conștientizare a populației riverane cursurilor de apă de faptul că locul deșeurilor nu este în/sau pe malul apelor. Schimbarea percepției e numai în noi! Spun reprezentanții Aba Banat.
Administrația Bazinală de Apă Banat a demarat în această „săptămână a apelor” o serie de acțiuni educative dintre cele mai diverse: lecții sau workshopuri despre apă (în spații apropiate cursurilor de apă), ateliere de creație și de pictură, cluburi de lectură, Zilele Porților Deschise în cadrul mai multor puncte din administrarea ABA Banat (precum acumularea Tăria Mare din județul Caraș-Severin), dezbateri interactive și experimente cu apă. La acestea participă peste 200 de elevi din cadrul școlilor din județele Caraș-Severin și Timiș. Elevii sunt încurajați să vorbească despre apă, despre efectele schimbărilor climatice asupra planetei și asupra vieții noastre și să transmită mai departe mesajul că fiecare dintre noi suntem schimbarea în bine, pe care o dorim.
Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei și elevi ai Școlii Generale nr. 7 din Reșița au făcut o plimbare pe malul Bârzavei pentru a afla lucruri importante despre apă.

ABA Banat a deschis pentru public și expoziția de pictură „APA-Interferențe culturale” chiar în Palatul Apelor, sediul instituției. Artiștii plastici timișoreni realizează o splendidă conexiune între public și apă, element vital de inspirație și pentru picturile prezente în expoziție. Arta este un declanșator al schimbărilor noastre interioare: ne bucurăm să anunțăm că peste o mie de oameni au călcat deja pragul Porților Deschise la Palatul Apelor! Expoziția gratuită se află la dispoziția publicului până vineri, 24 martie, ora 15.30.

Azi, de Ziua Mondială a Apei, peste 1000 de oameni au călcat pragul Porților Deschise la Palatul Apelor!
Directorul ABA Banat , Lucreția Bociort, consideră că evenimentul „este o dovadă a puterii artei de a aduce oamenii împreună și de a ne aprinde imaginația și emoțiile” pentru că oamenii sunt „măsurați după lucrurile frumoase făcute și după faptele bune”.

Palatul Apelor în toată splendoarea sa, a fost deschis pentru prima dată publicului după lucrările de restaurare, cu prilejul expoziției de pictură „APA-Interferențe Culturale”. Este, totodată, primul eveniment cultural care are loc în sediul Administrației Bazinale de Apă Banat, care marchează deținerea de către Timișoara a titlului de Capitală Europeană a Culturii, dar și sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei. Expoziția este deschisă în perioada 18 -24 martie, iar vizitatorii pot admira, pe lângă frumusețea palatului, 25 de lucrări realizate de artiști plastici cum sunt Dorothea Hîrjoi, Smaranda Moldovan, Lia Popescu,Viorel Coman, Dorel Olteanu, și Costin Brăteanu.
Programul de vizitare: sâmbătă și duminică între 13.30-17.30 și de luni până vineri între 09.30-15.30. Palatul Apelor face parte din salba de clădiri în stil Art Nouveau din Timișoara. A fost construit între anii 1900 și 1901 după planurile arhitectului budapestan Lipot Baumhorn și aparține Sitului urban „Vechiul cartier Iosefin”.

 

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *