Ziua Națională a cafelei frappe, care este marcată astăzi, 07 octombrie, onorează o băutură versatilă, cu numeroase combinații, așa că există arome pe placul tuturor. Frappe-urile sunt de obicei băuturi amestecate, preparate fie cu cafea, fie cu espresso și acoperite cu frișcă.
„Termenul „frappe” provine din cuvântul francez „frappé”, care înseamnă „înghețat” sau „răcit”, potrivit nationaldaycalendar.com.
De fapt, primele cafenele s-au deschis pe tărâm francez la Marsilia (1671), apoi la Paris. Ambasadorul Imperiului Otoman la curtea regelui Louis al XIV-lea este cel care a introdus moda cafelei în înalta societate pariziană, în jurul anului 1669, iar prima cafenea din Paris s-a deschis în 1686. Francesco Procopio de Coltelli din Sicilia este cel care a deschis cafeneaua Le Procope (care există încă). Pe aici se perindau Voltaire, Diderot sau Robespierre.
O dată cu trecerea timpului, unele dintre cafenelele pariziene şi-au câşigat o celebritate aparte. De exemplu, “Café de Flore” funcţionează din 1885, iar prin anii ’40-’50 era des frecventată de Eliade. Şi “Les Deux Magots” are un “prag preţios”, păşit de Picasso, André Gide, Sartre, Hemingway, Tristan Tzara. Şi aşa mai departe, la modul general vorbind despre cafea.
Cât privește frappe-ul, creat inițial în Grecia în anii 1950, a crescut în popularitate acolo înainte de a se răspândi în alte părți ale lumii.
În anul 1957, Dimitris Vakondios se afla la Târgul Internațional din Salonic din Grecia. Acesta era reprezentantul companiei elvețiene Nestlé la expoziția anuală internațională. Cunoscuta companie dorea atunci să introducă o nouă băutură instantanee din ciocolată, făcută cu lapte și agitată într-un shaker. Vakondios nu a găsit apă fierbinte pentru a-și face cafeaua instantanee Nescafe în timpul pauzei, așa că a improvizat amestecând cu apă rece și gheață. Așa s-a născut cafeaua frappe și, în cele din urmă, băutura națională a Greciei (și cea mai populară băutură în Cipru) a ajuns să înnebunească lumea întreagă. Frappe-ul a devenit cunoscut pe scară largă și a început să câștige popularitate în Europa și America în anii 1970. Starbucks a introdus propria sa versiune a frappe-ului, numită Coffee Frappuccino, în meniul său în 1995.
Desigur, americanii au prins povestea (sau, cum se spune pe rețele, catch the story) și au creat propriul frappe. Popularele versiuni americane ale frappe-ului grecesc de astăzi conțin lapte, smântână sau chiar înghețată. Sunt amestecate cu cafea instant, în timp ce frappé-ul autentic nu conține produse lactate. Grecii se laudă că cel mai important lucru de știut despre un frappé grecesc este că nu conține înghețată.
Pentru a face un Caffé Frappé asa cum trebuie, ai nevoie de un pahar inalt. Cafeaua este amestecata cu zahar si este agitata cu ajutorul unui shaker sau al unui mixer manual. Procesul dureaza un minut, continutul este apoi turnat in pahar peste care se adauga gheata, apa rece si lapte. Se pot face mai multe combinatii, unele cu arome, siropuri sau inghetata, după cum notează și desprecafea.info.
Prin urmare, dacă ați ratat Ziua Națională a Cafelei – pe 1 octombrie, compensați cu această sărbătoare de pe 7 octombrie și bucurați-vă de un frappe! Și nu uitați să folosiți #NationalFrappeDay dacă doriți să împărtășiți experiența pe rețelele sociale.”, scrie Oficiul de Știri.