Ziua Ceaiului cu Gheață

Astăzi, 10 iunie, este marcată Ziua Ceaiului cu Gheață.

Spre deosebire de ceaiul în varianta “clasică”, preparat cu apă caldă, istoria ceaiului cu gheață este mai recentă, această băutură fiind popularizată de-abia în secolul XX. Ca multe alte creații inedite, ceaiul rece a fost rezultatul unui hazard, sau cel puțin așa spune povestea sa.

Așadar, în 1904, la Târgul Internațional St. Louis, responsabil de sectorul de ceai era un domn, întreprinzător englez, pe nume Richard Blechynden, care, alături de alți comercianți, avea ca obiectiv promovarea consumului de ceai. Evenimentul a avut loc vara, pe o vreme toridă și căldură sufocantă, astfel că, ușor de înțeles, ceaiul cald nu a fost deloc apreciat de vizitatori. Blechynden a avut sclipitoarea idee să-l servească rece, în pahare cu gheață. Succesul a fost major, iar Richard Blechynden a fost recunoscut, atunci, drept inventatorul ceaiului cu gheață. Corect, însă, în opinia pricepuților vremii, ar fi să spunem că lui i se datorează popularizarea acestei băuturi, deoarece variante de ceai rece existau încă de la începutul secolului al XIX-lea.

Cum erau primele ceaiuri cu gheață? Niște apetisante cocktailuri cu alcool (punch-uri), la pregătirea cărora se folosea în special ceai verde, în detrimentul ceaiului negru, preferat în prezent. Cărțile de bucate engleze și americane prezentau pe larg astfel de rețete, spre deliciul amatorilor.

Prima versiune de ceai cu gheață, așa cum este el cunoscut astăzi (deși făcut cu ceai verde), datează din anul 1879 și aparține lui Marion Cabell. Pe lângă gheață, rețeta cuprindea lămâie și zahăr. Ulterior, în 1884, au apărut și rețetele cu ceai negru, o preferință încurajată de prețul scăzut al acestui ceai, importat din India și Ceylon. Consumul de ceai cu gheață a fost stimulat de creșterea accesibilității frigiderelor și producerea cuburilor de gheață, astfel că s-a creat un parteneriat fericit între cele două produse și-o alternativă extraordinară în meniurile estivale.

În prezent, peste 80% din ceaiul consumat în Statele Unite ale Americii, este rece (ice tea), fiind preferată varianta îmbuteliată. Ceaiul rece nu se consumă doar vara, ci este apreciat tot timpul anului.

Amatorii acestei băuturi o consideră versatilă pentru că poți experimenta combinații surprinzătoare, ce includ ingrediente ca: fructe, suc, plante aromate, vin, rom, condimente sau chiar lapte.

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *