Pe 15 noiembrie este marcată Ziua curățării frigiderului. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) subliniază că una din cauzele care poate provoca apariția toxiinfecțiilor alimentare în rândul consumatorilor este încălcarea regulilor de depozitare și manipulare a produselor alimentare în condiții casnice. ANSA a venit și cu recomandări pentru cetățeni.
Achiziționați alimente doar din locuri autorizate. Cumpărați produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate și autorizate sanitar veterinar pentru siguranța alimentelor. Asigurați-vă că acestea sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă.
Depozitați alimentele de origine animală cât mai repede posibil în frigider, respectând temperaturile recomandate (carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle la 0˚C…+4˚C, iar carnea congelată la sub -18˚C).
Menținerea frigiderului în condiții optime
– Spălați frigiderul cu apă curată și oțet cel puțin o dată pe săptămână.
– Mențineți temperatura frigiderului la/sub 4°C și temperatura de congelare la -18°C.
– Verificați periodic temperatura cu ajutorul termometrului.
Alte recomandări importante:
Verificați condițiile de depozitare și etichetele produselor.
Păstrați alimentele gătite în recipiente acoperite.
Îndepărtați alimentele alterate pentru a preveni contaminarea celorlalte produse.
Spălați bine fructele și legumele înainte de depozitare și consum.
Așezați produsele cu date limită mai apropiate în față și pe raftul de sus.
Evitați supraîncărcarea frigiderului pentru o circulație corectă a aerului rece.
Răciți alimentele fierbinți înainte de depozitare pentru a evita creșterea temperaturii în frigider.
Ambalați separat alimentele crude și gătite cu hârtie de aluminiu sau folie alimentară.
Nu lăsați produsele refrigerate în afara frigiderului prea mult timp.
Plasați resturile alimentare în ambalaje ermetice și consumați-le cât mai repede posibil.
Evitați consumul produselor cu aspect exterior suspicios.
Consumatorii pot sesiza Agenția asupra oricăror abateri din domeniul siguranței alimentelor, apelând gratuit Call Center-ul: 022-511-511.