Ziua Încălțării cu Pantofi are loc an de an pe 6 decembrie, fiind o zi care ne îndeamnă să ne simțim în propriile încălțări la fel de bine cum ne putem simți în propria piele.
„Pantofii au fost o componentă importantă a garderobei umane din timpuri străvechi. De fapt, cea mai veche și bine păstrată încălțăminte din lume a fost descoperită în Armenia și se estimează că a fost purtată acum circa 5.000 de ani!
La începuturi, pantofii erau foarte simpli și erau utilizați pentru motive cât se poate de practice, cum ar fi protejarea picioarelor mai degrabă decât pentru confort ori modă.
Confecționate din frunze de palmier, fibră de papairus și piele crudă, primele sandale, plate și legate în partea inferioară a piciorului, au apărut în Egiptul antic. Inițial, numai clericii și faraonul purtau sandale dar, mai târziu, au fost folosite de pe larg de toții egiptenii, fiind totuși de culori diferite, ce simbolizau diverse clase sociale.
În decursul Renașterii, regalitatea europeană apela frecvent la pantofi cu tocuri înalte, de până la 30 de centimetri, pentru a-și arăta astfel superioritatea. Totodată, acest lucru le permitea celor cu sânge albastru să calce prin bălți fără a-și uda picioarele! Aceștia au fost primul tip de pantofi cu o platformă modernă. Regele Ludovic al XIV-lea al Franței a avut un rol semnificativ în creșterea popularității tocurilor înalte. Chiar și în prezent, încălțările bărbătești cu toc înalt sunt numite pantofi franțuzești de mulți istorici ai modei.
Încălțămintea nu a început să fie cu adevărat influențată de modă până în perioada barocă, când modelul pantofilor unei persoane era un indicator al statutului sau social. Cu cât erau mai înalte tocurile, cu atât mai înalt era și statutul!”, conform diane.ro.