Ziua mondială a libertăţii presei este marcată în fiecare an, la data de 3 mai, un moment de reflecţie în rândul celor care activează în această breaslă şi al celor care militează pentru drepturile şi obligaţiile profesioniştilor din mass-media.
O presă liberă permite existența unei societăți mai democratice, mai puternice și are un rol esențial în protejarea și în promovarea drepturilor omului.
Ziua mondială a libertăţii presei a fost creată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în decembrie 1993, ca rezultat al Seminarului privind promovarea presei africane independente şi pluraliste.
Jurnaliști și lucrători din mass-media independenți și angajați din întreaga lume continuă să denunțe nedreptatea în propriile lor țări, contribuind astfel la construirea unui viitor mai bun. Mulți dintre ei fac acest lucru în ciuda hărțuirii, a violenței și a intimidărilor zilnice, atât online, cât și offline.
Prin urmare, această zi este sărbătorită pentru a creşte gradul de conştientizare a importanţei libertăţii presei şi pentru a le reaminti guvernelor datoria lor de a respecta şi de a susţine dreptul la libertatea de exprimare, ambele fiind drepturi fundamentale ale omului.
Deşi Ziua mondială a libertăţii presei este sărbătorită din 1993, aceasta are rădăcini mult mai adânci în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Articolul 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului din 1948 spune că ‘Orice persoană are dreptul la libertatea de opinie şi de exprimare; acest drept include libertatea de a avea opinii fără nici un amestec şi de a căuta, primi şi răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără a ţine seama de frontiere‘.