Ziua mondială fără tutun se serbează în toată lumea, în fiecare an, pe 31 mai.
Prin aceasta se intenționează să se încurajeze o perioadă de abstinență de 24 de ore de la toate formele de consum de tutun, în întreaga lume.
Ziua este menită, de asemenea, să atragă atenția asupra prevalenței răspândite a consumului de tutun și asupra efectelor negative asupra sănătății,
Menționăm că România s-a clasat pe locul 3 în ceea ce priveşte producţia de ţigări din UE, în anul 2017.
În ceea ce privește consumul de tutun, aproape 6 milioane de români consumă o formă de tutun, cei mai mulți fiind bărbații.
De asemenea, fumatul este responsabil pentru 8 milioane de decese anual.
Reamintim, de asemenea, că DSP Caraș-Severin derulează campania ”Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!”.
În România, cea mai mare prevalență a fumatului zilnic este la grupa de vârstă 25-34 de ani, iar cea mai scăzută la grupa de vârstă de peste 75 de ani.
De asemenea, procentul persoanelor fumătoare în rândul adolescenților și tinerilor din grupa de vârstă 15‐24 ani, care fumează zilnic este de 10,16% în timp ce 9,81% fumează ocazional.
Prevenirea începerii fumatului rămâne una dintre strategiile cheie de control al epidemiei de fumat, în timp ce limitarea consumului de tutun este una dintre cele mai eficiente modalități de a salva vieți și de a îmbunătăți starea generală de bine.
Consumul de tutun este principala cauză de deces prevenibilă în lume și este totodată și cea mai importantă cauză de deces în Uniunea Europeană (aproximativ 700.000 de decese anual), fiind și unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat.
Fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice, iar fumatul pe parcursul unei vieți poate să ducă la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat această zi, „Ziua Mondială fără Tutun” în anul 1987, într-o inițiativă de a atrage atenția asupra pericolului utilizării tutunului pentru întreaga societate, nu numai pentru fumători.